• Dünyada Kitap
    Palahniuk’tan Boyama Kitabı Dünyayı kasıp kavuran boyama kitabı çılgınlığına Chuck Palahniuk da katıldı. “Dövüş Kulübü” kitabıyla tanınan yeraltı edebiyatı yazarının yarattığı sahneler ise öyle her bo(Devamını oku)
  • Atatürk Olsa Ne Söyler, Ne Yapardı?
    Hıfzı Topuz’un kültür dünyamıza armağanı olan yeni yapıtı, “Atatürk Sesleniyor/Gazi ile Sohbetler ve Anılar” adını taşıyor. Adının da ortaya koyduğu gibi, Hıfzı Topuz bizlere, içinde bulunduğumuz soru(Devamını oku)
  • Melih Cevdet Anday Külliyatı
    Türkçe edebiyatın mihenk taşlarından Melih Cevdet Anday 2002 yılındaki ölümüyle ardında devasa bir külliyat bıraktı. Şiirler, romanlar, denemeler, tiyatro oyunlarından oluşan bir edebiyat külliyatı. S(Devamını oku)
  • İnsanın Yarattığı “Uygarlık”
    Homo sapiens kendi türü (insansılar) içinde en zayıf halka sayılabilecekken nasıl olup da bugün dünyanın baskın türü haline geldi? Homo sapiens neden ekolojik bir seri katile dönüştü? Para neden herke(Devamını oku)
  • Görkemli Bir Kaybeden: Karl Ove
    Herkesin aşk üzerine söyleyebileceği şeyler vardır elbette. Ama herkesin yaşadığı coşkuyu anlatabileceği bir kelime dağarcığı yoktur. Aşk hikâyelerini okumayı severiz. Onların içerisinde yaşadıklarımı(Devamını oku)
  • Başka Bir Dünya, Başka Bir Köy
    Bugün dünyada –“gelişmiş” olanlar dahil– pek çok ülkede çoğunluk; barınma, eğitim, sağlık ya da kültür gibi en temel ihtiyaçlarını karşılamakta zorluk çekiyor. İşsizlik ya da emek sömürüsü, günümüz ek(Devamını oku)
  • Bizans Hikâyeleri ve Gerçekler
    Bizans tarihine ilişkin araştırmalarıyla ünlü Radi Dikici, konuya daha geniş bir açıdan bakan yazılarını bu kitapta bir araya getirdi. Bu derlemenin en önemli yanı tarihsel olarak bazı bilinmeyenlerin(Devamını oku)
  • Ahmet Ümit’in Romancılığı Üzerine
    Türkçe edebiyatın çok satan yazarlarından Ahmet Ümit’in romancılığı üzerine kuramsal bir çalışma olan “Yazınsal Yapıt ve Ahmet Ümit Nasıl Okunabilir?” Everest Yayınevi etiketiyle okura sunuldu. Onur B(Devamını oku)
  • Güncelin Polisiyesi
    Edebiyat dünyamızda romanlar derin olanlar ve kolay okunanlar biçimin­de tasnif edilmiştir. “Polisiye” ikinci gruba dahil sayılmıştır haksızlık edilerek. Dostoyevski’nin “Suç ve Ceza”sı en iyi örnekti(Devamını oku)
  • Gittikçe Uzayan Tesadüfler Zinciri
    Polisiye teorisiyle ilgili kitaplara ayrıca bakmak lazım nasıl adlandırılıyor diye ama ben genel olarak “acemi dedektif” hikâyeleri olarak nitelendiriyorum. Örneğin, yakın bir zaman önce “Şeytan Tüyü”(Devamını oku)
  • Hikâye İyi Ama...
    Yalnız romanlar değil, irili ufaklı bütün edebi metinler okurun gözünde öyle ya da böyle bir imgeye teslim olur; o imgenin çağrışımlarıyla anılır ve okunur. Bu durum her ne kadar insan zihninin çalışm(Devamını oku)
Sayı: 127 - Temmuz 2016

Dünyada Kitap

Zeynep Şehiraltı

Palahniuk’tan Boyama Kitabı

Dünyayı kasıp kavuran boyama kitabı çılgınlığına Chuck Palahniuk da katıldı. “Dövüş Kulübü” kitabıyla tanınan yeraltı edebiyatı yazarının yarattığı sahneler ise öyle her boyama kitabında bulunacak türden değil. “Bait: Off-Colour Stories for You to Colour” (Yem: Boyamanız İçin Renksiz Hikâyeler) adlı kitapta sekiz hikâye bulunuyor. Yayımcısı Dark House bu öyküleri “Kalbi zayıf olanlara göre değil” şeklinde yorumluyor.

Palahniuk; Lee Bermejo, Duncan Fegredo ve Joëlle Jones gibi çizgi romancılar tarafından tasarlanan çizgilerle hikâyeleri birleştiğinde ortaya kolektif ve kalıcı bir şey çıkacağını umduğunu söylüyor.

Kaynak: Alison Flood, The Guardian, 14 Haziran 2016

 

Chaucer’a Mülteciler Üzerinden Bakış

Geoffrey Chaucer'in, İngilizce yazılan ilk eserlerden biri olan ve Canterbury ka­tedraline yolculuk eden hacıların hikâyesini anlatan “Canterbury Hi­kâ­yeleri” Suriyeli mülteciler üzerin­den yeniden yorumlanıyor.

Ali Smith, Patience Agbabi ve Chris Cleave gibi usta yazarların kaleminden çıkan on dört kısa öyküden oluşan "Refugee Tales" (Mülteci Hikâyeleri) Avrupa’daki mültecilerin gerçek yaşam öykülerinden yola çıkıyor. Geçen ay İngiltere’de yayınlanan kitap, mültecilerin “daha önce anlatılmamış hayatlarına bir bakış atmak” üzere yola çıkmış. Ayrıca kitabın tüm gelirleri mültecilere yardım derneklerine bağışlanacak.

Kaynak: Jess Denham, The Independent, 15 Haziran 2016

 

Bilim Kurgu Ödülleri Kadınların

Dünyanın en ünlü bilim kurgu edebiyat ödüllerinden Nebula Ödülleri bu yıl kadınlara gitti. Kadınlar altı kategoriden beşini kazanarak genelde erkeklerin egemenliğindeki bir edebiyat türünde de var olabileceklerini kanıtladılar.

En iyi bilim kurgu romanı ödülünü halk masalları ve söylencelerine yeni bir yorum getirdiği “Uprooted” (Kökünden Sökülmüş) adlı kitabıyla Naomi Novik alırken, en iyi kısa roman ödülünü, yıldız galaksisinin en prestijli üniversitesine kabilesinden kabul edilen ilk kişi olan Binti’nin maceralarını anlatan Nnedi Okorafor’un “Binti” adlı kitabı aldı. En iyi uzun hikâye ödülü Sarah Pinsker’a, en iyi öykü ödülü “Hungry Daughters of Starving Mothers” (Açlıktan Midesi Kazınmış Annelerin Aç Kızları) adlı öyküsüyle Alyssa Wong’a, en iyi gençlik bilim kurgu ödülü ise Fran Wilde’a gitti.

Son kategori olan en iyi televizyon ya da sinema uyarlaması ödülüne ise “Mad Max: Fury Road” filminin senaryo ekibi layık görüldü.

Kaynak: Maddie Crum, The Huffington Post, 20 Mayıs 2016

 

Man Booker Han Kang’ın

Dünyanın en prestijli edebiyat ödüllerinden olan Uluslararası Man Booker ödülü bu sene “Vegetarian” (Vejetaryan) kitabıyla Han Kang’a gitti. Roman, bir kadının vejetaryen olmaya karar vermesi sonucunda geleneksel Güney Kore toplumunda yaşadığı sıkıntıları anlatıyor.

Han Kang bu sene Orhan Pamuk’un “Kafamda Bir Tuhaflık”ı, Elena Fer­ran­te’nin “Kayıp Kızın Hikâyesi” ve José Eduar­do Agualusa’nın “A General Theory of Oblivi­on” (Unutmanın Genel Teorisi) kitaplarının arasından sıyrılıp ödülü almaya hak kazandı. 2004 yılından beri Man Booker Ödülü’ne ek olarak verilmeye başlanan Uluslararası Man Booker Ödülü bu sene ilk defa bir yazarın külliyatı yerine tek bir kitabına verildi. Han Kang ve kitabın İngilizce çevirmeni 50.000 sterlinlik ödülü eşit olarak paylaşacak.

Kaynak: Ju-Min Park, The Wire, 15 Haziran 2016

 

Coelho’nun Yeni Kahramanı Mata Hari

“Simyacı” kitabıyla dünya çapında üne kavuşan Paulo Coelho yeni romanında Mata Hari’nin hayatını anlatacak. Mata Hari’yi “ilk feministlerden biri” olarak değerlendiren Coelho onun “zamanının beklentilerini aştığını ve bu beklentilere uymak yerine özgür ve sıradışı bir hayat sürmeyi tercih ettiğini” belirtiyor.

Yayımcı Alfred A. Knopf’la birlikte çalışan Coelho, Mata Hari’nin öyküsüne Birinci Dünya Savaşı’ndaki dansçılık günlerinden başlıyor ve Paris’te bir hapishanede idam edilmesine kadar geçen süreyi anlatıyor. Ünlü casusun mektuplarından yola çıkan Coelho tüm kitabı da Mata Hari’nin yazdığı son mektup olarak kurgulamış. Knopf’a göre ayrıca İngiliz İstihbarat Örgütü M5’in Mata Hari üzerine elinde bulunan bilgileri geçtiğimiz senelerde kamuoyuyla paylaşmasının da Coelho’nun araştırmalarına büyük yardımı dokunmuş.

Kaynak: Isabella Biedenharn, Entertainment Weekly, 16 Haziran 2016