• Dünyada Kitap
    Baileys Ödülü’nün Adayları Belli Oldu İngiltere’nin en prestijli ödüllerinden olan Baileys Kadın Yazar Ödülü’nün finalistleri belli oldu. Favori isimlerden Anne Enright daha önce “The Forgotten Waltz”(Devamını oku)
  • Tesadüflerin Hikâyeleri
    Neil Gaiman’ın şiir ve öykülerinden oluşan yeni kitabı “Kırılgan Şeyler”in kitap kapağına takılı kalıyor gözüm. Yaprağın damarlarını saymaya çalışıyorum, olmuyor. Diğerlerinden daha büyük boşlukları s(Devamını oku)
  • Notalarla Tarih
    Eskiden “100 Soruda” serileri vardı. Konunun meraklılarına 100 soru – yanıt metoduyla tarih, sanat, ekonomi, politika vs. gibi konularda bir perspektif kazandırırdı. Ağaçkakan Yayınları artık bu nosta(Devamını oku)
  • Mülteci Olmak...
    “Türkiye’de Mültecilik” adlı bu çalışma, geçiciliğin yasal dayatma olduğu bir bağlamda mülteci olma koşulunu, bireylerin yasayla kurduğu ilişki üzerinden ele alıyor. Mülteci deneyimini bireylerin huku(Devamını oku)
  • Toplum ve Birey Üzerine Dervişçe Düşünceler
    Doğan Cüceloğlu, Türkiye’de yetişmiş önemli bilim insanlarından Ahmet Dervişoğlu’yla yaptığı uzun sohbetleri “Derviş’in Aklı” isimli yeni kitabında topladı. Uzun yıllardır süren dostluklarının verdiği(Devamını oku)
  • Yakam Beyaz, Anlayın Beni Biraz
    Yıllaaar yıllar önce çalıştığım pek havalı ajansta müşteri temsilcilerinin spor giyinmesi, ojesiz ve makyajsız dolaşması pek hoş karşılanmazdı. Neyse ki ben işin mutfağındaydım ve bu zorunluluklardan (Devamını oku)
  • Özgecan’ların Romanı
    Türkiye’nin ışık hızında değişen gündemine rağmen hepiniz Özgecan Arslan cinayetini hatırlıyorsunuz, değil mi? Mersin’in Tarsus ilçesinde 11 Şubat 2015’te tecavüz girişimine direndiği için bir minibüs(Devamını oku)
  • Hermann Hesse’den Aforizmalar
    Uzunca bir zamandır piyasada bulunmayan ve meraklılarına sahaf raflarını işaret eden “İnanç da Sevgi de Aklın Yolunu İzlemez”, yeni baskısıyla Yapı Kredi Yayınları tarafından okura sunuldu. 1946 Nobel(Devamını oku)
  • Şansın Matematiği Var mı?
    Geleceği görebilmek çoğumuzun çocukluk hayallerinden. Yapacağınız bir iş görüşmesinin sonucu, gireceğiniz sınavdan alacağınız puan ya da karşınızdaki oyuncunun bir sonraki hamlesi... Öngöremediğimiz d(Devamını oku)
  • Bir İstanbul Bilimkurgusu!
    Barış Müstecaplıoğlu’nun ismini ilk olarak, 2002’de yayımlanan “Korkak ve Canavar” romanıyla duymuştuk. Okurlarını bambaşka diyarlara davet eden bu romanıyla Barış Müstecaplıoğlu’nun kendisi de, Türkç(Devamını oku)
  • Bir “Fenomen” Olarak W. G. Sebald
    Cem İleri, Bilge Karasu’nun yapıtını bir bütün olarak ele aldığı kapsamlı incelemesi “Yazının da Yırtılıverdiği Yer”den sonra, bu sefer W. G. Sebald hakkında bir deneme kaleme aldı. “Okurun Belleği” a(Devamını oku)
Sayı: 125 - Mayıs 2016

Dünyada Kitap

Zeynep Şehiraltı

Baileys Ödülü’nün Adayları Belli Oldu

İngiltere’nin en prestijli ödüllerinden olan Baileys Kadın Yazar Ödülü’nün finalistleri belli oldu. Favori isimlerden Anne Enright daha önce “The Forgotten Waltz” (Unutulmuş Vals) ile 2012 yılında finalistler arasına kalmıştı. Yazarın bu sene yarışan kitabı “The Green Road” (Yeşil Yol) ise Costa Roman Ödülü’nün finalistleri arasındaydı. Yine favori isimlerden Hanya Yanagihara’nın “A Little Life” (Kısa Bir Hayat) isimli romanı da geçen senenin Man Booker Ödülü finalistlerinden biri olmuştu. Ödülün bu seneki galibi 8 Haziran’da belli olacak ve 30.000 sterlinlik bir para ödülü kazanacak.

Kaynak: Tim Masters, BBC, 11 Nisan 2016

 

Shakespeare’in İlk Baskısı Bulundu

İskoçya’da eski bir malikânede, Shakespe­are’in bütün eserlerinin basıldığı “First Folio” olarak adlandırılan kitabın ilk baskısı bulundu. 1623 yılında basılan kitap, Shakespeare’in en ünlü eserlerinden otuz altısını içeriyor. “First Folio” yüz yıldan uzun süredir kayıptı.

Kitabın ilk baskı olduğu Oxford Üniversitesi Shakespeare Çalışmaları Profesörü Emma Smith tarafından da onaylandı. Mount Stuart’ta bulunan kopya 18. yüzyılda Londra’da çalışan ünlü kitap editörü Isaac Reed’e aitti. Bulunan belgelerden Reed’in kitabı 1786 yılında aldığı ve Reed’in ölümünden sonra kitabın otuz sekiz sterline “JW” baş harflerine sahip birine satıldığı biliniyordu. Bundan sonra kitap kayıplara karışmış ve bugüne kadar kendisinden haber alınamamıştı.

Kaynak: Hannah Stubbs, The Independent, 7 Nisan 2016

 

Imre Kertész’e Veda

Nobel Ödüllü Macaristanlı yazar Imre Kertész seksen altı yaşında hayata gözlerini yumdu. Ülkemizde de “Kadersizlik” ve “Doğmayacak bir Çocuk için Dua” gibi kitaplarıyla tanınan yazar, Auschwitz’den kurtulduktan sonra toplama kamplarıyla ilgili yazdığı romanlarla tanınıyor. 1929 yılında Budapeşte’de Yahudi bir ailenin oğlu olarak dünyaya gelen Kertész, 1944 yılında Ausch­witz kampına, oradan da Doğu Almanya’daki Buchenwald toplama kampına götürüldü. 1945 yılında toplama kampından kurtulan Kertész, Macaristan’a geri dönüp bir gazetede çalışmaya başladı ancak gazetenin başına komünist görüşten insanlar geçince işini bırakmak zorunda kaldı. 1960 ile 1973 yılları arasında, toplama kampından sağ kurtulan bir erkek çocuğunun hikâyesi olan “Kadersizlik”i yazdı. “Kadersizlik”in arkasından ise başarılı romanlar “Doğmayacak Bir Çocuk için Dua” ve “Fiasko” geldi. Yazar 31 Mart günü uzun süredir savaştığı Parkinson hastalığına yenik düşerek hayatını kaybetti.

Kaynak: The Guardian, 31 Mart 2016

 

En Eski Kütüphane Yeniden Açılıyor

Dünyanın en eski kütüphanesi El Quaraouiyine, Fas Kültür Bakanlığı tarafından restore edildi. Bu ay içinde yeniden okuyucularla buluşmaya hazırlanan kütüphanenin restorasyonu dört yıl sürdü. Proje Fas doğumlu Kanadalı mimar Aziza Chaouni tarafından yönetildi.

El Quaraouiyine Külliyesi 859 yılında Tunus’tan Fas’a göçen zengin bir tüccarın kızı olan Fatima El Fihriya tarafından kurulmuştu. El Fihriya mal varlığını bir cami, medrese ve kütüphanesi bulunan El Quaraouiyine Külliyesi’nin yapımı için bağışlamıştı. Bugün El Quaraouiyine Üniversitesi adı altında eğitime devam eden medrese ise zamanında coğrafyacı Muhammed İdrisi, tarihçi, düşünür ve devlet adamı İbn-i Haldun ve Afrikalı Leo gibi dünyaca ünlü isimlerin de yuvası olmuştu. Arap-Endülüs mimarisinden öğeler taşıyan bina, aslına uygun olarak restore edildi ve içindeki değerli el yazmalarını koruyabilmek ve günümüz ihtiyaçlarına cevap verebilmek adına modern aletlerle donatıldı.

Kaynak: Marie-Amélie Blin, Le Figaro, 15 Nisan 2016

 

Cleary’nin Yüzüncü Yaşı

“Ramona” ve “Fare Ralph” serilerinin ünlü yazarı Beverly Cleary bu ay yüzüncü yaşını kutluyor. 1950’lerde yazarlığa başlayan ve ilk kitabı “Henry Huggins”i yayınlayan Cleary, bu kitabını çalıştığı kütüphaneye gelip aradığı kitabı bulamadığından yakınan bir çocuk için yazmış. Altı kitaplık Henry Huggins serisi yayınladıktan sonra Henry’nin arkadaşı Ramona’nın da kendi serisi olmuş.

Gerçekçi ve modern roman kahramanlarıyla tanınan Cleary daha sonra baş karakterini biraz değiştirerek fare Ralph’ın maceralarını yazmaya başlamış. Bugün Kaliforniya’da bir emekli sitesinde yaşayan yazar doğum günü için yalnızca ince bir dilim havuçlu kek yiyebilecek ama dünya onun yüzüncü yaş gününü kutlamaya çok hevesli, hatta yayıncısı Harper Collins, Cleary’nin doğumgününü “Her Şeyi Kenara Bırakıp Okuma Günü” ilan etmiş.

Kaynak: The New York Times, 12 Nisan 2016