• Dünyada Kitap
    R.R. Martin Hayranlarını Korkuttu Efsanevi müzik prodüktörü Sir George Martin’in ölümü “Taht Oyunları” serisinin yazarı George R. R. Martin hayranlarına kısa süreli bir şok yaşattı. Beatles’ın prodükt(Devamını oku)
  • Gerçek; Algıdır
    Sanat Tarihi lisans eğitimine başladığım ilk haftanın sonunda elimde upuzun bir okuma listesi olmuştu. Listedekilerin çoğu Remzi Kitabevi’nin yayınlarıydı. İlk aklıma gelenler: “Sanatın Öyküsü”-E. H. (Devamını oku)
  • Üç Yazarın Diyalogu
    Türkiye edebiyatının genç kuşak roman ve öykü yazarı üç yazarın edebiyat okumak, yazmak ve düşünmek üzerine mektuplaşmaları “Kurbağalara İnanıyorum-Edebiyat Üzerine Yazışmalar” İletişim Yayınları tara(Devamını oku)
  • Ötekini Anlamak
    Edebiyatla haşırneşir olup Karin Karakaşlı adını duymayan pek azdır. Öyküden romana, şiirden denemeye edebiyatın çeşitli alanlarında ürün veren yazarın adına kapanana kadar “Radikal 2”de ve şimdilerde(Devamını oku)
  • İtirafa Teşvik, İrtifaya Davet
    “Ben sarkaç yapmayı çok severim. Çünkü saatte oluşmuş bütün sistemin neticesi sarkaçta alınır. Onun ağırlığını, boyunu ve kompanzasyonunu tespit etmek çok incelikli bir iştir.” Böyle diyor Şule Gürbüz(Devamını oku)
  • Bir Avuç Sımsıkı Harf
    Gaz lambamı yaktım. Zamana içerliyorum çünkü. Peki ya siz? Nâzım’ın aspirinin icat edildiği yüzyıla sövdüğü gibi milenyuma, topyekûn upuzun bir zamana gönül koymuyor musunuz? Baş aşağı düşüyoruz. Serb(Devamını oku)
  • Kadınlar için Yazdılar
    8 Mart Dünya Emekçi Kadınlar Günü’nden hemen önce kadın cinayetlerini ve kadına yönelik şiddeti odağına alan “Canımı Yakma!” Pen Türkiye ve Pen Norveç’in de işbirliğiyle Kırmızı Kedi Yayınevi etiketiy(Devamını oku)
  • Bir Köy Yakılırken...
    Doğası ve insanıyla Cevizler Vadisi’nin yeni bir güne uyanmasıyla başlıyor “Günün Birinde”. Köyün erkekleri tarlada, kadınlar evlerinde, çocuklar top peşinde… Bir yılan serçe yavrularını yiyor, bir ka(Devamını oku)
  • Okulsuz Bir Hayat Mümkün!
    Kendinize en son ne zaman “şu anda başka hiçbir şeye ihtiyacım yok” dediniz? Zaferin, kazanmanın, kıyasıya rekabetin, diğerlerinden geride kalmamak ve hep daha fazlasına sahip olmak için biteviye çalı(Devamını oku)
  • Edebiyatın Yürüyüşçüleri
    Yürümek mevzubahis olunca, Yusuf Atılgan’ın “Aylak Adam”ının akla gelmemesi pek mümkün değil. Şehrin sokaklarında, kalabalıklar arasında etrafına pürdikkat kesilmiş “aylak adam” C.’nin peşine takılıp,(Devamını oku)
  • Çizgilerle Auguste Blanqui
    “Ne tanrı ne efendi” sözünü çoğunluk bilir, bilir de kime ait olduğunu bilen pek azdır. Fransız devrimci Louis Auguste Blanqui’ye ait olan bu söz, onun “yarının toplumuna katkı olarak çıkardığı” gazet(Devamını oku)
Sayı: 124 - Nisan 2016

Dünyada Kitap

Zeynep Şehiraltı

R.R. Martin Hayranlarını Korkuttu

Efsanevi müzik prodüktörü Sir George Martin’in ölümü “Taht Oyunları” serisinin yazarı George R. R. Martin hayranlarına kısa süreli bir şok yaşattı. Beatles’ın prodüktörünün adını yanlış okuyan hayranlar ölenin George R. R. Martin olduğunu düşününce internette çeşitli platformlarda üzüntülerini dile getirdiler. Yazar hâlâ hayatta olduğunu açıklamak zorunda kaldı. “Her ne kadar dünya üzerinde bu kadar insanın yaşamam ya da ölmemle bu denli ilgili olduğunu fark etmem tuhaf ve duygusal olsa da Mark Twain’in de dediği gibi ölümümle ilgili dedikoduların bir hayli abartıldığını belirtmek zorundayım,” dedi.

Kaynak: Megan McCluskey, Time, 9 Mart 2016

 

Man Booker Adayları Açıklandı

Dünyanın en prestijli edebiyat ödüllerinden biri olan Man Booker Ödülü’nün aday listesi açıklandı. Ödül için, Nobel Edebiyat Ödüllü Orhan Pamuk ve Kenzaburo Oe’nin yanı sıra İtalyan yazar Elena Ferrante, ilk romanlarını yazan iki yazar ve dünyanın değişik yerlerinden sekiz aday daha yarışacak.

Orhan Pamuk’ın “Kafamda Bir Tuhaflık”ı ve Kenzaburo Oe’nin yazacağı son roman olacağı düşünülen “Death by Water” (Suyla Ölüm)’ü ödülü alması en muhtemel eserler. Onları Napoli serisinin gerçek kimliğini açıklamayan yazarı Elena Ferrante izliyor. Ferrante’nin kitabı ise Napoli serisinin son kitabı “The Story of the Lost Child” (Kayıp Çocuğun Öyküsü).

Aday listesi 14 Nisan’da altı finaliste düşürülecek ve kazanan 16 Mayıs’ta bir törenle açıklanacak. 50.000 sterlinlik ödül ise geçen sene alınan karar uyarınca yazar ve çevirmen arasında eşit olarak paylaştırılacak.

Kaynak: The Telegraph, 10 Mart 2016

 

Dünyanın En Okuryazar Ülkesi Finlandiya

Amerika’nın Connecticut Üniversitesi’nin dünya çapında yürüttüğü bir projeye göre Finlandiya dünyada okuryazarlık oranının en yüksek olduğu ülke. Finlandiya’nın ardından Norveç ve İzlanda gelirken, dünyanın en az okuryazarlık oranına sahip ülkeleri Botswana, Endonezya ve Tayland oldu. Türkiye ise 50. sırada.

Sadece okuryazar kişi sayısını baz almak yerine, ülkedeki kütüphane ve gazete sayısından bilgisayar kullanımına ve okulun süresine kadar pek çok kriter göz önüne alınarak hazırlanan listede ilginç veriler yer alıyor. Örneğin dünyada eğitime en çok yatırım yapan ilk dört ülke Brezilya, İsrail, Meksika ve Arjantin. Okul notlarının en yüksek olduğu ülkelerinin çoğunu ise tahmin edilebileceği gibi Singapur ve Japonya gibi Uzak Doğu ülkeleri oluşturuyor.

Kaynak: Alison Flood, The Guardian, 11 Mart 2016

 

Shakespeare’den Göçmenlere Mesaj

William Shakespeare’in el yazısıyla yazdığı son oyunda göçmen haklarını savunan bir bölüm bulundu. İngiliz Kütüphanesi tarafından internetten erişime açılan oyunda VII. Henry’nin danışmanı, düşünür Thomas More İngiltere’ye girmek isteyen göçmenlere insanca davranılmasını isteğini dile getiriyor.

“Sir Thomas More” adını taşıyan oyun aslında Anthony Munday ve Henry Chettle tarafından yazılmış ancak o yıllarda tepki çekebileceği düşüncesiyle sahnelenmemiş. Shakespeare uzmanları tarafından ünlü yazarın elinden çıktığı söylenen üç sayfalık metin ise bu oyunun yeniden yazımının bir bölümü.

Dijital ortama yeni taşınan üç yüz Shakespe­are el yazması Shakespeare’in yazım dünyasını ve yeteneğini daha iyi tanımamıza yardımcı olmakla kalmadı, bir yandan da Shakespeare gibi bir yazarın yaşadığı zamandan yüzyıllar sonrasına bile nasıl ışık tutabileceğini ortaya koydu.

Kaynak: Mark Brown, The Guardian, 15 Mart 2016

 

Whitman’ın ağzından asker mektubu

Whitman’ın tarafın­dan yazılan ve şimdilik sadece üç tanesi ortaya çıkarılan “asker mektupları”ndan biri Amerikan arşivlerinde çalışan bir gönüllü tarafından bulundu. İçsavaşta eşini kaybeden bir dulun dosyasından çıkan mektup dijital ortama taşınıp internete konuldu.

New Hampshire birliğinden Robert N. Jabo, Washington’ın Harewood Hastanesi’nde tüberkülozdan ölmeden önce evdeki eşine bir mektup yollamak istedi. Ne var ki Jabo’nun sağlık durumu kötüydü ve okuma yazması yoktu. O da hastanedeki yaralıları ziyaret eden bir yardımseverden yardım aldı. Bu yardımseverin Amerika’nın en ünlü şairlerinden Walt Whitman olduğundan ise haberi yoktu.

Walt Whitman’ın savaş döneminde sık sık hastaneleri ziyaret ettiği, para ve yiyecek dağıttığı ve yaralıların yanında durup onları teselli ettiği biliniyor. Bu mektuplardan birkaçı arşivciler tarafından bulundu, geri kalanı ise bir yerlerde bulunmayı bekliyor.

Kaynak: Michael E. Ruane, The Washington Post, 9 Mart 2016