• Dünyada Kitap
    Sanatçılardan Mısır’a Çağrı Yüz yirmiden fazla sanatçı, Ahmet Naci’yi serbest bırakması için Mısır Cumhurbaşkanı el Sisi’ye bir mektup yazdı. Romanında cinselliğe yer verdiği gerekçesiyle yargılanan A(Devamını oku)
  • Kutsallıktan Yozlaşmaya
    Son yıllarda İspanyolca edebiyatın çağdaş örnekleri giderek daha fazla yer bulmaya başlıyor yayınevlerinin kataloglarında. Bir yandan Eduardo Galeano, Roberto Bolaño, Julio Cortázar, Javier Marías, Ju(Devamını oku)
  • Nejat İşler Bu Kez Kalemiyle...
    Oyuncu Nejat İşler bir zaman önce ciddi sağlık sorunları yaşamıştı. Sonra da bir süre için kabuğuna çekildi. İstanbul’dan, yani sanatın merkezinden uzakta, kendine bir dünya kurdu. O dünyada neler olu(Devamını oku)
  • Enver Aysever’in Aykırı Soruları
    “Soru sormadan özgür olabilir misin?” diye soruyor Enver Aysever. Uzun yıllar yaptığı televizyon programının da ismini taşıyan kitap, soru sormanın suç ve yasak sayıldığı bir coğrafyada ayrık otu olma(Devamını oku)
  • Yankı Yazgan’la Labirent’te
    “Labirent Yolculukları: Yaşantıların Psikolojisi ve Biyolojisi” isimli kitap, Çocuk Psikiyatrisi Uzmanı Yankı Yazgan’ın tam 25 yıl önce yayımlanan ilk göz ağrısı. Kitap, Yazgan’ın neyi, nasıl ve neden(Devamını oku)
  • İnsan Doğasının Karanlıklarına Doğru...
    Önce güneş tutulmasını andıran bir halka beliriyor ekranda, ardından köpüklere kanların karıştığı hareketli bir deniz. Boş bir sandalyenin siyah beyaz görüntüsünü, daha çok bir resim çerçevesine benze(Devamını oku)
  • İşigüzel’den Bir Dönem Romanı
    On yedisinde bir roman kahramanı Vuslat Emine. 1876’nın İstanbul’unda bir konakta anne babası, abisi ve iki kız kardeşiyle birlikte yaşıyor. Mutlu ve neşeli hayat, hamile olduğunu öğrenmesiyle bir and(Devamını oku)
  • Kürşat Başar’dan Bir Anı-Roman
    Zamana direnen çocukluğun, geçip gitmeyi reddeden anıların yazarı Kürşat Başar, bu kez kendi hayatının izini kendine has üslubuyla sürüyor… Yaşadığı ilginç tecrübeden eserlerine açılan dolambaçlı, sür(Devamını oku)
  • Kalp Kumbarasında Öyküler
    Yazmanın onun için bir baş etme biçimi olduğunu anlatır Etgar Keret. Kendisiyle yapılmış sayısız söyleşide yazdıklarının öykü olduğunu ilk başta düşünmediğini, onları bir kitap vesilesiyle okurla payl(Devamını oku)
  • Osmanlı’yı Nasıl Bilirdiniz?
    Sağımız solumuz Osmanlı olmuş, köprü yapılıyor adı Osman Gazi köprüsü, ülkenin başbakanı (bu yazıya başladık bitene kadar eski başbakan oldu gerçi) “yüzyıllık parantezi kapatmak”tan, “yeni Osmanlı” ol(Devamını oku)
  • Eleştiri Zaafiyeti
    Çocuk edebiyatı ve çocuk kitapları yayıncılığında eleştiri mekanizmasının yeterli olmadığını, standart kitap tanıtımı yazılarının ötesine geçip analitik ve eleştirel bakış açısıyla yazmanın ne denli ö(Devamını oku)
Sayı: 126 - Haziran 2016

Okuma Gözlüğü


Sıra Dışı Bir Başarı Öyküsü: Ekrem İmamoğlu


Öner Ciravoğlu
(onercirav@gmail.com)

Edebiyat dışı kitaplar, özellikle iş ve yönetim dünyasına ilişkin anılar pek ilgimi çekmez. İlgimi çekse de yazı yazmak pek içimden gelmez. Elbette bu duygunun istisnası olacaktır. Nitekim öyle oldu.

Bir “başarı öyküsü” olarak hazırlanan Ekrem İmamoğlu kitabını dost Ş. Mine Kılıç hazırlamış.

Bu başarının simgesi halen Beylikdüzü Belediye Başkanı olan Ekrem İmamoğlu. Bir Trabzonlu olarak üstelik tarihe yazılan o altın yıllarda Trabzonspor’a gönül vermiş bir başkan... Onun başarılarını duydukça –şu karamsar dünyada içimizi ısıtan gelişmeler olarak– bir parça ferahlık duyuyoruz.

Sayın başkanla ilk karşılaşmam geçen yıl TAMEV yönetimi olarak Beylikdüzü’nü ziyaretimizdi. En son karşılaşmamız Hıfzı Topuz davetiyle ilgiliydi. Hıfzı Bey Beylikdüzü Kültür Merkezi’nde Cumhuriyet’le yaşıt olmanın deneyimini orada toplanan seçkin toplulukla paylaştı.

Keyifli bir gündü. Başkan bu gibi etkinlikleri sürdürülmesini istedi. Konu Türkiye Cumhuriyeti’nin kuruluşu olunca, Ekrem Bey’in gözleri ışıl ışıl… Niçin diye merak ediyorum ve nedenini kitabı karıştırınca anlıyorum. Başkan’ın büyük dedesi Mevlüt İmamoğlu… Ömrünün yedi yılı cephelerde geçmiş bir İstiklal Savaşı gazisi… Böyle bir gelenekten geliyor.

***

Başkanı konu alan Ş. Mine Kılıç’ın kitabının adı: “Ekrem İmamoğlu-Benim Sevgili Başkanım.” (Hümanist Yayınları, 206 sayfa, 2016). Neler yok ki içinde?

Futbol tutkusu, Kıbrıs, Atatürk’e olan bağlılık, Trabzonporlu yıllar, kulübün eski başarılı başkanı Özkan Sümer’le dostluk ve Beylikdüzü’nü düzlükten beylik bir kente dönüştürmenin amansız, onurlu mücadelesi…

Bakın Özkan Sümer Hoca onun için ne diyor: “Ekrem’in, olanla yetinmeyen bir karakteri var. Hep daha fazlasını ister.”

***

Ekrem İmamoğlu’nun yaşam öyküsü de çok ilginç. Trabzon’da iken yazları Kur’an kursuna yazılmış. Liseyi bu kentte bitirmiş. Spora elbette çok meraklı. Yıldızlı Spor Kulübü’nde kalecilik yapmış. Trabzonspor yöneticisi olduğunda küçük sporcuları hep teşvik etmiş. Beylikdüzü’ne yerleşince sosyal faaliyetleri hayli hız kazanmış.

Eğer orada bir anneler günü, Hıdırellez ya da Aşure kutlaması varsa İmamoğlu orada. Dayanışma Evleri’nin ve sosyal tesislerin mimarı aynı zamanda.

Benim en çok hoşuma giden girişimi ise 1 Mayıs günü işçilere ikramiye dağıtması.

Bunlar benim ilk gözlemlerim. İlçeyi gezip görenler ve bu kitabı okuyanlar daha hangi başarılara imza atıldığına tanık olacaklardır elbette.

Daha ne olsun?

Öneri:

“Segâh Makamı”, Esra Kahraman, Roman, 555 s., Ayrıntı Yayınları, 2015
“Aykırı Sorular”, Enver Aysever, Deneme, 246 s., Doğan Kitap, 2016