• Dünyada Kitap
    2016 Nobel Edebiyat Ödülü Bob Dylan’ın Nobel Edebiyat Ödülleri bu sene edebiyatseverleri fena şaşırttı. Ödül, “Amerikan şarkı geleneğine yeni şiirsel anlatımlar kattığı” için ünlü şarkıcı ve söz yazar(Devamını oku)
  • Ebeveyn-Çocuk İlişkisi Üzerine Bir Başucu Kitabı
    Hamile olduğumu öğrendiğim anda başlamıştı anneliğim. “Dikkatli” ile başlayan pek çok şey girmişti hayatıma; dikkatli davranma, dikkatli beslenme, dikkatli hareket etme gibi… Anneliğin içgüdüsel olduğ(Devamını oku)
  • Müptezeller’e Karşı…
    2000’ler sonrası Türkçe edebiyatın en çok konuşulan yazarlarından Emrah Serbes’in yeni romanı “Müptezeller”, İletişim Yayınları tarafından yayımlandı. Emrah Serbes, kendine has edebiyat anlayışı olan (Devamını oku)
  • Edebi Mekânlar
    Mimar, sanatçı, felsefeci ve akademisyenlerden oluşan 55 önemli ismin katkı koyduğu “Edebiyatta Mimarlık”, Hikmet Temel Akarsu ve Nevnihal Erdoğan’ın yaklaşık yedi yılda hazırladıkları bir projenin ür(Devamını oku)
  • Ne Kalır Bize Babadan?
    Önce bir boşluk olur biri ölünce. İnsan elini ayağını nereye koyacağını bilemez, bedeni canına dar gelir. Kalbi büyür, öleceğini sanır. Ama kalanların hatırına devam edecek bir yol bulur sonunda. Sonr(Devamını oku)
  • Edebi Şamanizm
    Bir hayvana dönüşme fikrine, aslında o kadar da yabancı değiliz. Ne de olsa, tarihsel ve coğrafi olarak bağlantımız bulunan ve az çok bildiğimiz Şamanizmin temelinde tam da bu yer alıyor. “Kuş-oluş”, (Devamını oku)
  • Cem Akaş’tan Bir Bilimkurgu Roman
    1992 yılında yayımlanan ve bugün kült yapılar arasında anılan ilk romanı “7” ile tanıdığımız Akaş, tüm yazarlık serüveninde olduğu gibi son romanında da özgün ve zihinlerde yeni kapılar açan bir metin(Devamını oku)
  • Yeni Bir Kafka Okuması
    Edebiyat tarihinde en çok anılan roman kahramanlarının başında K. gelir kuşkusuz. Kafka’nın K’sı, gerçekten Kafka’nın K’sı mıdır, diye merak edilir. Kafka kendini bir roman kahramanı yapmıştır da, adı(Devamını oku)
  • Dün ile Yarın Arasında
    İnsan gitmeyi öğrenebilir. Ben sekiz yaşında bir çocukken bir gün tek başıma gidebileceğimi öğrendiğimde çok mutlu olmuş, sonra hep o günün gelmesini beklemiştim. İnsan büyürken terk etmeyi öğreniyor,(Devamını oku)
  • Kalıpsözler, Klişeler ve Evdeki Devrim…
    Haydi küçük bir dersle başlayalım. Dille ilgilenen, yazıp çizen, okuyan düşünen hemen herkesin, hepimizin müptelası olduğu bir küçük Necmiye Alpay dersiyle: “Yeni yılınız kutlu olsun, bayramınız kutlu(Devamını oku)
  • Muammalı bir Nazar: Berber
    Nobel edebiyat ödülünün Bob Dylan’a verilmesi halen tartışılıyor. Nobel komitesinin bu tercihini dehşetli küçümseyenler bolca mevcut sosyal medyada. Kayda değer öteki görüş de, Nobel komitesinin son i(Devamını oku)
Sayı: 131 - Kasım 2016

Okuma Gözlüğü


Hani Bir Yayınevi Vardı-2


Öner Ciravoğlu
(onercirav@gmail.com)

1960’lı yılların sonları… Sürekli izlediğim iki edebiyat dergisi var: “Varlık” ve “Papirüs”… Bir de arada bir gördüğüm “Şiir Sanatı” ile “Dost”… “Şiir Sanatı” o zamanlar Fatih Eğitim Enstitüsü öğrencisi olan sevgili dost Turan Bahadır’a geliyor. Ondan okuyorum. “Dost”un eski sayılarını Raif Özben’le kitapçıların alt raflarında arıyoruz. Hele bu derginin ilk biçimi dayanılmaz bir merak konusu. “Seçilmiş Hikâyeler” dergisi… SHD yani, 1950’lerde çıkmış…

Bir de yayınları var elbette. Sahibi, Salim Şengil. Yıllar sonra tanışacağım, zeki bakışlı, heybetli bir adam. Yine yılar sonra Adnan Özyalçıner’den öğreneceğim, aslında Ankara’da mesleğe garsonluk yaparak başladığını. Dergiyi ve yayınevini kurunca Nezihe Meriç’le tanışıp evlenmiş.

* * *

SHD’nin ilk ciltlerini posta pulu gönderip ediniyorum. Küçücük ciltler… Ama yayınlar bambaşka…

Erhan Bener, Vüsat O. Bener eserleriyle ilk tanıştığım yazarlar. “Acemiler”, “Gordiom”, “Dost”, “Yaşamasız” vurulduğum metinler. Bu iki yazar kardeşten Vüs’at Bey aynı zamanda Salim Şengil’in, yakın dostlarının seslenişiyle Salim Amca’nın yazıişleri sorumlusu.

Beni elbette asıl sarsan kitap Nezihe Meriç’in “Topal Koşma”sı… Kadın öykücüler arasında yenilikçi bir anlatımı deneyen ilk yazardır bence… Sonra Sevgi Soysal… Sonra Tomris Uyar, Füruzan ve ötekiler…

* * *

Salim Şengil’le 1980’lerde tanıştım. Öyküler yazıyordu ama kendi yayınevinden basmak istememişti. Kısmet bize, YAZKO’ya imiş: “Es be Süleyman Es…”

Hani piyesler için derler ya, bir sahnede duvara asılmış bir tüfek varsa, sonunda o tüfek patlamalıdır. Salim Amca bunu öykülerinde gerçekleştirmişti. Uzun sohbetlerimizde söz yayıncılığa gelince Attilâ İlhan’ın kitaplarını basmaya nasıl başladığını anlatmıştı. Cağaloğlu’nda meydana yakın şimdi adını unuttuğum bir kıraathanede buluşmuşlar. Attilâ Ağabey ilk romanını (sanırım “Zenciler Birbirine Benzemez”) burada Salim Amca’ya okumaya başlamış. Vakit ilerlemiş ve ertesi gün kaldıkları yerden devam etmişler. İki gün süren bu kıraattan sonra Salim Amca ikna olmuş ve kitabı basmaya karar vermiş. Telif hakkını da burada konuşmuşlar. Bugün bana bu girişim rüya gibi görünüyor. Bir yazar gelecek koca romanı okumaya başlayacak. Aman Tanrım!

Seçilmiş Hikâyeler Dergisi yayınlarının birkaç dizisi vardı. Gerçi hepsi küçük boydu ama Cep Kitapları dizisinden Clarence Day’den “Babamla Geçen Günler”, ayrıca “Vatanseverler”, “Hatırlıyorum” “Üç Yüzlü Adam” şu anda diğer anımsadıklarım. “Şehir Çocuğu” adlı Herman Wook’un romanını hâlâ arar dururum. Bilge Karasu çevirisi olduğu için. Bu arada Suat Taşer, Tarık Dursun K. da SHD ailesine katılmış o yıllarda.

SHD’nin 1955 yılında gerçekleşen büyük boy şiir dizisi ise yayıncılık alanında bir yeniliğe imza atmıştır: Attilâ İlhan’dan “Yağmur Kaçağı”, Salâh Birsel’den “Hacivatın Karısı”, İlhan Berk’ten “Köroğlu”, Ömer Faruk Toprak’tan “Dağda Ateş Yakanlar” ve “Herboydan” adlı çeviri şiir antolojisiyle Can Yücel…

Özenle toplamıştım bu kitapları. Hem de Trabzon gibi bir kentte... Şimdi onlar 12 Mart fırtınasının sonucu, kim bilir SEKA’nın hurdalarında toz haline mi gelmiştir?

O kitaplardaki her mısrayı bir SEKA fabrikasına değişmem!

Öneri:
“Mutluluk Konservesi”, Orhan Tüleylioğlu, deneme, Dafne Kitap, 264 s. 2016