• Türkiye’de Kitap
    Pulbiber Dergisi Yayında Kadın sesinin yükseldiği, kadın yazarların ağırlıkta olduğu aylık kültür, sanat, hayat dergisi Pulbiber çıktı. Derginin ismi, Didem Madak’ın şiiri Pulbiber Mahallesi’nden ilha(Devamını oku)
  • Dünyada Kitap
    Milenyum Serisi’ne Yeni Kitap Stieg Larsson’ın dünyada seksen milyon satan Milenyum Serisi kitaplarına, yazarının ölümünden sonra yeni bir kitap eklendi. “Ejderha Dövmeli Kız” kitabı ve sıradışı kadın(Devamını oku)
  • Ah Şu Hayvanların Elimizden Çektiği!
    Şebnem Kadıoğlu, esaslı bir gözlemci. Kedi ve köpek hikâyeleri üzerinden güzel bir toplumsal eleştiri kitabı çıkarmış. Elbette hikâyelerin merkezinde, Leylâ adlı köpek var. Tüm sevimliliğiyle, canlılı(Devamını oku)
  • Grey’in Bakış Açısından
    Uzun yıllar televizyon sektöründe çalışan E. L. James, bir gün çocukluk hayallerinin peşinden gitmeye karar verdi ve yazmaya koyuldu. Böylece dünyayı sarsan, 52 dile çevrilerek 125 milyonu aşan bir sa(Devamını oku)
  • Fransız Felsefesine Öznel Bir Bakış
    Yaşayan en ünlü felsefecilerden Alain Badiou’yu tanımak için felsefeyle haşır neşir olmanız şart değil. Gezi direnişinin ardından yaptığı bir konuşmasına Gezi’de yaşamını yitirenleri anarak başladığı (Devamını oku)
  • Kadının Uykusu ile Uyanışı
    Edebiyat bazı gerçekleri daha iyi anlatır. Yaşadığımız dünyanın, ülkenin, evin gerçekten ne kadar içinde olduğumuzu sorgulamamız, dışarıda bıraktığımızı sandıklarımızın aslında ne kadar yakında oldukl(Devamını oku)
  • Her Şeyi Bilmek Mümkün mü?
    Yazar ve yayıncı Marcus Chown, “Dünyanın Tüm Dertleri” isimli kitabında bir hayli büyük bir işe kalkışıyor. Yazar kitabında, insana ve gündelik hayata dair ne varsa üzerine kafa yormak iddiasıyla yola(Devamını oku)
  • Karanlık Bir Kurgu
    “Büyücünün Diyarı”, Büyücüler dizisinin üçüncü ve son kitabı. Dizinin takipçisi olmayanlar için kısaca hikâyeyi özetleyelim: Zekâsıyla yaşıtlarının arasından sıyrılan Quentin Coldwater, günlük hayatın(Devamını oku)
  • Köpeğinizle Yeni Bir İletişim Mümkün
    Evinizde bir köpeğiniz varsa ya da bir köpek almaya niyet ettiyseniz bu kitap tam size göre. Köpek eğitimi konusunda şimdiye kadar duyduklarınızı unutun. Köpeğinizin burnuna vurarak cezalandırmak, ona(Devamını oku)
  • 1001 Yüzlü Gösteriş
    Sosyal tarihçi Carol Dyhouse’un “Kadınlar, Tarih, Feminizm” altbaşlığını taşıyan “Gösteriş” adlı incelemesi, benzerlerinden ayrılan, okunması çok keyifli bir çalışma. Dyhouse her ne kadar toplumsal ta(Devamını oku)
  • Steve Jobs Olmak
    Steve Jobs ölümünden sonra Apple’ın en parlak dönemlerinde olduğundan bile daha çok anılır hale geldi. Hayatı ve yarattığı markalar hakkında her yıl birçok kitap yazılmaya devam ediyor. İş dünyasındak(Devamını oku)
  • Hatıralar ve Olasılıklar Arasında
    Alejandro Zambra’nın nicedir beklediğim “Ağaçların Özel Hayatı” sonunda çıktı. Şükür kavuşturana. “Eve Dönmenin Yolları” ve “Bonzai”nin damağımda kalan tadından sonra bir sevgiliye kavuşur gibi kavuşt(Devamını oku)

Türkiye’de Kitap

Elif Şahin Hamidi
(elif.sahin@gmail.com)

Pulbiber Dergisi Yayında

Kadın sesinin yükseldiği, kadın yazarların ağırlıkta olduğu aylık kültür, sanat, hayat dergisi Pulbiber çıktı. Derginin ismi, Didem Madak’ın şiiri Pulbiber Mahallesi’nden ilham alınarak konmuş. Yayın Yönetmeni Deniz Durukan, “Onu anmak ve gönderme yapmak bizim için önemliydi. Çünkü onun da dediği gibi ‘Bizim familya uçar, uçarıdır, uçacağız’” diyor. Durukan derginin yayın politikasının, sadece kadın sorunlarına eğilmekle sınırlı olmadığının altını çiziyor. Yazar kadrosunu oluştururken tanınmış, alanlarında yetkin olmakla beraber belli bir tavrı olan isimlere yer açtıklarını söyleyen Durukan, yeni kuşağa ya da ilk kez öyküsü, yazısı, çizimi çıkacak isimlere de kapıyı açık tuttuklarını belirtiyor. İlk sayıda dosya konusu kürtaj ve beden algısı üzerine olan dergide her sayı röportajlar da yer alacak.

Miletoslu Filozoflar Bu Kitapta…

Türkiye Felsefe Kurumu’nun hazırladığı “Anadolu’da Felsefeye Yolculuk” isimli dizinin üçüncü kitabı “Miletli Filozoflar Thales, Anaksimandros ve Anaksimenes” yayımlandı. Kitap, “Miletli Filozoflar Thales, Anaksimandros ve Anaksimenes” başlıklı sempozyumun bildirilerini bir araya getiriyor. Türkiye Felsefe Kurumu Başkanı İoanna Kuçuradi, kitapta, Anadolu’da doğup büyümüş olmanın, bu topraklarda yaşamanın, çoğumuzun farkında olmadığı bir ayrıcalık olduğunun altını çiziyor. “Çünkü bu topraklarda dokuz-on uygarlık –Urartu, Hitit, Frigya, Lidya, Troia, İonya, Roma, Bizans, Selçuklu, Osmanlı uygarlıkları– yeşermiş ve birbirini etkilemiştir,” diyen Kuçuradi, bu toprakların aynı zamanda felsefenin ve felsefi bilgiye dayanan bilgeliğin de kaynağını bulduğu belirtiyor…

Jale Sancak ile Edebiyat Atölyesi

Gergedan Kitabevi, 2015-2016 atölye programlarına bir yenisini daha ekledi; Jale Sancak ile “Yaratıcı Okuma ve Yazıya Giriş Edebiyat Atölyesi”. Ekim ayında başlayacak olan ve yorum, bilgi, paylaşım esaslı bu atölyede, 10 hafta süre ile edebi metinleri farklı okuma yöntemleri, bir başka deyişle okur merkezli, yazar merkezli ve yapıt merkezli okuma biçimleri çalışılacak; metaforlu simgesel metin çözümlemeleri yapılacak; öykü ve roman yazma teknikleri öğrenilecek. Atölye haftada bir gün yapılacak ve iki buçuk saat sürecek. İletişim için: 0216 350 27 66 / 0549 609 55 46

Fotoğraflarla Anadolu Mirası…

Üç boyutlu fotoğraflarla Anadolu kültür mirasına görsel bir şekilde tanıklık etmeye olanak sağlayan “Anadolu Mirası-Heritage of Anatolia”, Affectum Libris tarafından yayımlandı. Kitap, beş yıllık bir çalışma süreci sonunda Türkiye genelinde çok sayıda antik şehir ve kalıntıları benzersiz üç boyutlu fotoğraf tekniğiyle fotoğraflayan sanatçı Efe Işıldaksoy’un, Anadolu kültür mirasının çarpıcı bir keşfini sunan koleksiyonundan oluşuyor. Bu fotoğraf kitapta; Likya, Klasik Yunan, Pers, Helenistik, Roma, Bizans ve Osmanlı yerleşim özelliklerini yansıtan Efes, Bergama, Truva, Kapadokya, Nemrut Dağı gibi 56 antik mekânda anıtsal tapınak, devasa tiyatrolar, geniş şehir surları ve tahkimatı, halk evleri ve hamamları, kaya mezarları ve lahit, ayrıntılı heykeller, süslemeler ve yazıtların kalıntıları heyecan verici 3D efektle canlı bir şekilde algılayıp güçlü görsellerle mekânsal derinliği bulabilmek mümkün.

“Kültür Servisi” Yayında!

“Kültür Servisi” 1 Eylül’de yayına başladı. www.kulturservisi.com adresi üzerinden, internetten yayın yapacak olan site, “Türkiye’nin ilk kültür gazetesi” duyurusuyla yola koyuldu. Sitenin kurucusu ve yayın yönetmeni Aslı Uluşahin bu ifadeyi önemsediklerini belirtiyor: “Her gün kültür alanını etkileyecek gelişmeler yaşanıyor ve bu haberler mevcut yayın organlarında çok az yer bulabiliyor. Oysa kültürel gelişmeler bugün kadar yarın olacaklarla ilgili de önemli şeyler söylüyor ve biz, tümünü bir mecrada, bütünlüklü bir biçimde aktarmak, görünür kılmak istiyoruz”. Kültür Servisi, “haberlerin derlendiği bir yer” olmaktan çok, özel haberler üreten, geniş bakış sunan bir yayın olmayı hedefliyor. Uluşahin, görünür olanı derinlemesine incelemeyi/tartışmayı; görünmez olanı/üzerinde durulmayanı gözler önüne sermeyi; kültürel değerleri/özneleri gündeme taşımayı amaçladıklarını ifade ediyor. Kültür Servisi, kültürü gerçek anlamıyla değerlendirmeye çalışan, sadece sanat dallarıyla değil, arkeoloji, mimari gibi alanlarla da yakından ilgilenen bir site/gazete. Ve gazetenin önemli başlıklarından biri de kitap. Yeni çıkan nitelikli yayınları özenli bir içerikle duyurmanın yanında, bu alanla ilgili tartışma ve sorunları da gazetede işlemek istediklerini söyleyen Uluşahin, “Bunu yaparken sadece Türkiye’ye değil –diğer başlıklarla olduğu gibi– dünyaya bakmaya çalışıyoruz” diyor.

“Edebiyat Nöbeti” Başladı!

Edebiyatımıza Karadeniz’den yepyeni bir soluk getirmeyi amaçlayan “Edebiyat Nöbeti” dergisi yayın hayatına başladı. Dergi Bafra’da, Cumhuriyet dönemi sonrasında çıkan ikinci edebiyat dergisi olması nedeniyle özel bir yere sahip. Hiçbir sanatsal etkinliğin yapılmadığı, edebiyat dergilerinin gelmediği, kültürel anlamda büyük bir çoraklığın yaşandığı bu ilçeden yayın hayatına merhaba diyen “Edebiyat Nöbeti”, kültür, edebiyat ve sanat dergisi olarak kapılarını bütün edebi türlere açıyor. Derginin Genel Yayın Yönetmeni Semrin Şahin, “Geçmişi bugüne taşımayı, unutulanı hatırlatmayı, kaybettiğimiz değerleri anmayı bir ilke edindiklerini” söylüyor. Okuma hazzının yanında okuyucuyu edebiyatın merkezine çekmeyi amaç edinen dergi, her sayısında edebiyatın usta bir ismini dosya sayfalarına konuk etmesi; sinema, tiyatro, fotoğraf, eleştiri, öykü, şiir gibi edebi türlerin hepsini bir arada sunmaya çalışmasıyla da dikkat çekiyor.