• Türkiye’de Kitap
    “Siyah Safra”nın İlk Sayısı Çıktı “Siyah Safra” dergisinin ilk sayısı yayımlandı. Siyah Safra, “Aylık Melankolik Şeyler” sloganıyla yola koyuldu. “Siyah Safra”ya; ister fanzin, ister dergi, gazete, kâ(Devamını oku)
  • Dünyada Kitap
    Gizli Teşkilat Doris Lessing’i İzliyormuş! İngiliz gizli teşkilatı MI5’ın yirmi yıl boyunca Nobel Ödüllü yazar Doris Lessing’i izlediği ortaya çıktı. Komünistlere olan yakınlığı ve ırkçılık karşıtı sö(Devamını oku)
  • Bu Dünya Yetmez ise...
    Yakın bir arkadaşım, zaman zaman bir Hobbit köyünde yaşamayı hayal ettiğini söylediğinde bir hayli gülmüştüm. “Yüzüklerin Efendisi” serisine düşkünlüğünü biliyordum ama bu kadarı biraz fazlaydı! Fakat(Devamını oku)
  • Kurtarıcımız Gülse Birsel!
    Çoğumuzun sevilen komedi dizisi Avrupa Yakası ile tanıdığı Gülse Birsel’in hayranları kitaplarının ve köşe yazılarının da sıkı takipçisi. Birsel’in altıncı kitabı “Memleketi Ben Kurtaracağım!” yakın z(Devamını oku)
  • Çocukluğumuzun Unutulmazları
    Şairliği kadar popüler kültür tarihi konusundaki birikimiyle de dikkat çeken Sunay Akın, çocukluğumuzun kahramanlarını bir kitapta bir araya getirmiş: “Hayal Kahramanları”. Yaşayan en etkileyici hikây(Devamını oku)
  • Mikroekonomi’ye Adım Adım
    “İyi iktisatçı olmak istiyorsanız iktisatı bir ders gibi değil toplumsal yaşamı anlamanın ve analiz etmenin bir aracı gibi görmeniz gerekir,” diyor bir “tweet”inde Mahfi Eğilmez. Eğilmez, gazetelerdek(Devamını oku)
  • Suriye’yi Anlamak
    Türkiye’de dış politika denildiğinde bazı araştırma enstitülerinin raporlarına itibar eden akademisyenler ya da parti sözcüsü gazeteciler televizyon programlarına konuk olarak çağırılır. Kurduğu her c(Devamını oku)
  • Gerçek Sevginin Gücü
    Filmleriyle tüm dünyada adından söz ettiren Ferzan Özpetek, romancılıkta da bir o kadar iddialı olduğunu ilk romanı “İstanbul Kırmızısı” ile kanıtlamıştı. Sanatçının sinema eğitimi için İtalya’ya gidi(Devamını oku)
  • Mario Levi’den Oyunbaz Roman
    Mario Levi’nin okurlarını hem sevindirecek hem şaşırtacak yeni romanı “Bu Oyunda Girmek Vardı” geçen günlerde kitapçı raflarındaki yerini aldı. Roman alışıldık Levi romanlarından farklı. Bir İstanbul (Devamını oku)
  • Hem Eğlenceli, Hem Politik
    Jose Louis Borges, babasının kütüphanesinde başlayan okuma serüveninde “tuhaf” kitaplarla karşılaşmış ve genellikle fantastik dünyalara açılan okuma deneyimi, kuşkusuz yazacaklarına rehberlik de etmiş(Devamını oku)
  • Ahmet Altan’ın Aşk’ı
    “Aşkı kimden okumak istersin?” diye sorsalar, akla ilk gelecek isimlerden biridir Ahmet Altan. Kafanızda dönüp dolaşan ama bir türlü kelimelere dökemediğiniz duyguları bir anda onun aşk anlatımında bu(Devamını oku)
  • Biraz Yavaşlamak İçin
    Hayatlarımızı hoyratça işgal eden ülke gündeminin gölgesinde, inatla ruhumuza iyi gelen, bizi besleyen, bize insan olduğumuzu hatırlatan şeylere tutunmak zorundayız. “Siyasetle ilgilenmiyorum” demek d(Devamını oku)

Türkiye’de Kitap

Elif Şahin Hamidi
(elif.sahin@gmail.com)

“Siyah Safra”nın İlk Sayısı Çıktı

“Siyah Safra” dergisinin ilk sayısı yayımlandı. Siyah Safra, “Aylık Melankolik Şeyler” sloganıyla yola koyuldu. “Siyah Safra”ya; ister fanzin, ister dergi, gazete, kâğıt parçası ya da ne istiyorsanız onu diyebilirsiniz. “Siyah Safra”; her ay düzenli olarak çıkacak olan, online ve basılı şekilde de ücretsiz olarak ulaşabileceğiniz bir “şey”. İlk sayıda “ölüm” temasının ele alındığı derginin Aralık sayısında “yalnızlık” teması işlenecek. Dergi yetkilileri “Baştan anlaşalım” diyor ve şöyle devam ediyor: “Hiçbirimizin milyonlarca takipçisi yok. O beklentiyle sayfaları çevirmeyin lakin popüler kültür dediğimiz sistemde milyonlarca okunan birçok kişiden daha samimi daha içten olduğumuzu tüm kalbimizle söyleyebiliriz.” Dergiye www.siyahsafra.com üzerinden ulaşabilirsiniz.

Kitaplar Minicik Oldu

Yaratıcı baskı formatları açısından farklılıklara alışkın olmayan yayıncılık sektöründe, son yılların belki de en etkili tartışması “Basılı kitap mı, e-kitap mı?” başlığını taşıyordu. Kitap kokusunu sevenlerle teknoloji çağına doğanları karşı karşıya getiren bu başlığa eklenebilecek üçüncü seçenek Can Yayınları’ndan geldi: Minikitap. Can Yayınları tarafından format hakları satın alınan Minikitap, basılı kitapları e-kitap kadar kolay okunur ve taşınır hale getiren bir konsepte sahip: Kitaplar, Avrupa’nın 150 yıllık matbaası Jongbloed BV tarafından Hollanda’da, bu baskılar için özel üretilen Indoprint kâğıdı ile uluslararası patentli Minikitap formatında basılıp ciltleniyor. Mürekkep, sayfa ve cilt tekniği, bu küçücük kitabı mucizevi bir buluşmayla rahat okunur kılıyor. Sayfa inceliği ustalıkla ayarlanan Minikitap, binlerce sayfalık bir kitabı bile cepte taşıyabilmeye olanak sağlıyor. Üstelik yazı karakterlerinin boyutları sıradan bir kitapla aynı büyüklükte ve tüm kitapları “tam metin” okumak mümkün.

“Bağlaç” Dergisi Kapandı

“Bağlaç” dergisi yayın hayatına son verdi. Eylül 2013’te hazırlıklarına başlanan derginin ilk sayısı Ocak 2014’te yayınlanmıştı. İki aylık periyodla yayımlanan dergi, 10 sayı düzenli olarak okurla buluştu. Bu sayılarda Yaşar Kemal, Orhan Kemal, Fakir Baykurt, Tevfik Fikret gibi çok bilinen kalemlerin yanında şair-yazar-ressam ve müzisyen Ertuğrul Oğuz Fırat da yer aldı. Çocuk edebiyatı, tiyatro, edebiyatta direniş, Kıbrıs edebiyatı gibi zengin dosya konularıyla “Bağlaç”, edebiyat dünyamıza katkıda bulundu.

Derginin genel yayın yönetmeni Hüseyin Ozan Uyumlu, yaptığı açıklamada derginin 11. ve 12. sayıları hazır olduğu halde yayınevinin iki ay boyunca Bağlaç’ı yayınlamadığını tüm girişimleri ve çabalarının sonuçsuz kaldığını belirtti.

Bisikletli Sahaf, Ekolojik Kütüphane…

Rüzgar Alper Benli ve Filiz Gülez’den oluşan “Bisikletli Sahaf” ekibi bisikletle yaptığı sosyal sorumluluk projelerine bir yenisini daha ekledi ve “Ekolojik Kütühane” projesini başlattı. Bu projeyle kitaba ihtiyacı olan okullarda bağış yapılan kitaplarla bir kütüphane oluşturmak amaçlanıyor. Okullarda kurulan kütüphanelere de “Ekolojik Kütüphane” ismi verilecek; çünkü kitaplar okullara bisikletle taşınarak, gürültü yapmadan, fosil yakıt harcamadan, doğaya zarar vermeden ulaştırılacak. Kütüphanelerin kurulmasının ardından Bisikletli Sahaf’ın amacı ve Ekolojik Kütüphane’nin anlamı üzerine bir sunum yapılacak. Bisikletli Sahaf’ın kurucuları Rüzgar Alper Benli ve Filiz Gülez projenin amacının okullardaki kütüphane eksikliğini kendi yöntemleriyle kapatmak ve bisikletle yapılan bu tür girişimlerin sayısını artırmak olduğunu söylüyor. Ekolojik Kütüphane’nin bir diğer amacı da evde bir köşede duran kitapları ihtiyacı olan okullarda kütüphane kurarak değerlendirmek. Projeye üç şekilde destek vermek mümkün: Kitap bağışlayarak, kütüphane ihtiyacı olan okulları bildirerek ve kitapların okullara bisikletle taşınmasına yardım ederek. Proje şimdilik İstanbul’da yapılacak ancak katılıma göre Türkiye’nin her yerinde devam etmesi planlanıyor.

İletişim: www.bisikletlisahaf.com

28 Gazeteci ve Yazar Hapiste!

Uluslararası PEN’in Dünya Hapisteki Yazarlar Günü ilan ettiği 15 Kasım’da, hapsedilen yazarlara kamuoyunun dikkatini çekmek amacıyla PEN Türkiye Merkezi, Türkiye Yazarlar Sendikası ve Türkiye Yayıncılar Birliği ortak bir basın toplantısı düzenledi. Türkiye Yayıncılar Birliği Başkanı Metin Celâl, Uluslararası PEN’in dikkat çektiği, Honduraslı Juan Carlos Argeñal Medina, Taylandlı Patiwat Saraiyaem ile Pornthip Munkong, Azerbaycanlı Khadija Ismayilova, Suudi Arabistanlı Raif Badawi ve Eritreli Amanuel Asrat’ın hapsedilme gerekçeleriyle ilgili bilgi verdi. Celâl, Türkiye’de de 28 gazeteci ve yazarın hapiste olduğunu, kimilerinin uzun süredir tutuklu veya hükümlü olduğunu, kimilerinin neyle suçlandıklarını hâlâ bilmediklerini söyledi. Gazeteci ve yazarların hapsedilmesinin çoğunlukla “gazeteci olmadıkları” iddiasıyla, “terörist”, “kaçakçı”, “casus” gibi suçlamalarla meşrulaştırılmaya çalışıldığını söyleyen Celâl, kendilerinin bu kişilerin mesleklerinden dolayı hapsedildiklerine inandıklarını belirtti. Türkiye Yazarlar Sendikası Başkanı Mustafa Köz ve PEN Türkiye Merkezi İkinci Başkanı Halil İbrahim Özcan da ifade özgürlüğü üzerinde baskının arttığına ve hukukun göstermelik bir hale geldiğine dikkat çekti.

“Resimli Türkçe Edebiyat Takvimi 2016” Çıktı

İletişim Yayınları, geçen yıl ilk kez hazırladığı Resimli Türkçe Edebiyat Takvimi’ni bu yıl da 2016 Resimli Türkçe Edebiyat Takvimi ile sürdürüyor. Edebiyat tarihinden seçme bilgilerle yepyeni öyküleri bir arada sunan takvim, bu kez daha fazla yazardan öyküleri okurun masasına taşıyor. 60’tan fazla yazarın katkısıyla hazırlanan takvime 11 farklı çizer çizgileriyle katkı sunuyor. Türkçe edebiyatın en seçkin isimleri bu takvimde hikâyelerini tefrika ediyor, okurun karşısına yepyeni öykülerle çıkıyorlar. Ayrıca farklı farklı kitaplardan seçilen alıntılar, edebiyatseverlerin okumadığı birçok eser hakkında fikir vererek “edebi keşifler” yapmasını sağlarken; çizerlerin öykülere eşlik eden illüstrasyonları, yaratılan tiplemeler, karikatürler ise okurların okuma zevkini artırıyor.