• Dünyada Kitap
    2016 Nobel Edebiyat Ödülü Bob Dylan’ın Nobel Edebiyat Ödülleri bu sene edebiyatseverleri fena şaşırttı. Ödül, “Amerikan şarkı geleneğine yeni şiirsel anlatımlar kattığı” için ünlü şarkıcı ve söz yazar(Devamını oku)
  • Ebeveyn-Çocuk İlişkisi Üzerine Bir Başucu Kitabı
    Hamile olduğumu öğrendiğim anda başlamıştı anneliğim. “Dikkatli” ile başlayan pek çok şey girmişti hayatıma; dikkatli davranma, dikkatli beslenme, dikkatli hareket etme gibi… Anneliğin içgüdüsel olduğ(Devamını oku)
  • Müptezeller’e Karşı…
    2000’ler sonrası Türkçe edebiyatın en çok konuşulan yazarlarından Emrah Serbes’in yeni romanı “Müptezeller”, İletişim Yayınları tarafından yayımlandı. Emrah Serbes, kendine has edebiyat anlayışı olan (Devamını oku)
  • Edebi Mekânlar
    Mimar, sanatçı, felsefeci ve akademisyenlerden oluşan 55 önemli ismin katkı koyduğu “Edebiyatta Mimarlık”, Hikmet Temel Akarsu ve Nevnihal Erdoğan’ın yaklaşık yedi yılda hazırladıkları bir projenin ür(Devamını oku)
  • Ne Kalır Bize Babadan?
    Önce bir boşluk olur biri ölünce. İnsan elini ayağını nereye koyacağını bilemez, bedeni canına dar gelir. Kalbi büyür, öleceğini sanır. Ama kalanların hatırına devam edecek bir yol bulur sonunda. Sonr(Devamını oku)
  • Edebi Şamanizm
    Bir hayvana dönüşme fikrine, aslında o kadar da yabancı değiliz. Ne de olsa, tarihsel ve coğrafi olarak bağlantımız bulunan ve az çok bildiğimiz Şamanizmin temelinde tam da bu yer alıyor. “Kuş-oluş”, (Devamını oku)
  • Cem Akaş’tan Bir Bilimkurgu Roman
    1992 yılında yayımlanan ve bugün kült yapılar arasında anılan ilk romanı “7” ile tanıdığımız Akaş, tüm yazarlık serüveninde olduğu gibi son romanında da özgün ve zihinlerde yeni kapılar açan bir metin(Devamını oku)
  • Yeni Bir Kafka Okuması
    Edebiyat tarihinde en çok anılan roman kahramanlarının başında K. gelir kuşkusuz. Kafka’nın K’sı, gerçekten Kafka’nın K’sı mıdır, diye merak edilir. Kafka kendini bir roman kahramanı yapmıştır da, adı(Devamını oku)
  • Dün ile Yarın Arasında
    İnsan gitmeyi öğrenebilir. Ben sekiz yaşında bir çocukken bir gün tek başıma gidebileceğimi öğrendiğimde çok mutlu olmuş, sonra hep o günün gelmesini beklemiştim. İnsan büyürken terk etmeyi öğreniyor,(Devamını oku)
  • Kalıpsözler, Klişeler ve Evdeki Devrim…
    Haydi küçük bir dersle başlayalım. Dille ilgilenen, yazıp çizen, okuyan düşünen hemen herkesin, hepimizin müptelası olduğu bir küçük Necmiye Alpay dersiyle: “Yeni yılınız kutlu olsun, bayramınız kutlu(Devamını oku)
  • Muammalı bir Nazar: Berber
    Nobel edebiyat ödülünün Bob Dylan’a verilmesi halen tartışılıyor. Nobel komitesinin bu tercihini dehşetli küçümseyenler bolca mevcut sosyal medyada. Kayda değer öteki görüş de, Nobel komitesinin son i(Devamını oku)
Sayı: 131 - Kasım 2016

Dünyada Kitap

Zeynep Şehiraltı

2016 Nobel Edebiyat Ödülü Bob Dylan’ın

Nobel Edebiyat Ödülleri bu sene edebiyatseverleri fena şaşırttı. Ödül, “Amerikan şarkı geleneğine yeni şiirsel anlatımlar kattığı” için ünlü şarkıcı ve söz yazarı Bob Dylan’a verildi. İsveç Akademisi’nin daimi sekreteri Sara Darius karar yüzünden İsveç Akademisi üyelerinin eleştirilmeyeceğini umduğunu söyledi. Darius sözlerini, “Bob Dylan engin İngilizce edebiyat geleneği içinde, Milton ve Blake’in çizdiği yolda çok başarılı bir şair. O sadece yüksek edebiyattan değil günlük edebiyattan da besleniyor,” diye bitirdi. Öte yandan, Bob Dylan’ın herhangi bir açıklama yapmaması dikkat çekti. Darius, Bob Dylan’a henüz ulaşamadıklarını söyledi.

Kaynak: The Guardian, 13 Ekim 2016

Dalí’den Yemek Kitabı

Ünlü ressam Salvador Dalí’nin kırk yıl önce hazırladığı sürrealist yemek kitabı, Taschen Yayınları tarafından yeniden basılıyor. “Les Diners de Gala” (Gala Yemekleri) Dalí ve eşi Gala tarafından hazırlanan 136 tarif ve çizimden oluşuyor. İlk olarak 1973 yılında basılan kitaptan bugün sadece 400 adet bulunduğunu söyleyen Taschen sözcüsü, kitabı yeniden basarak Dalí’nin hem sıradışı tariflerini hem de çizimlerini sanatseverlerle yeniden buluşturmayı amaçladıklarını dile getirdi.

Tarifler en deneyselci aşçının bile gözünü korkutacak cinsten. Dalí’nin kendine özgü tasarımları ise tadıyla olmasa da tuhaflıklarıyla kendinden söz ettireceğe benziyor.

Kaynak: Esther Addley ve Alison Flood, The Guardian, 11 Kasım 2016

Elena Ferrante’nin Gerçek Kimliği

“Napoli Üçlemesi”nin dünya çapında üne kavuşmasıyla birlikte Ferran­te’nin gerçek kimliği edebiyat dünyasında merak edilen bir soru haline geldi. Yıllarca süren uğraşlara rağmen ne yazar ne de yayınevi yazarın gerçek kimliğini açıklamaya yanaştı.

Ne var ki geçen haftalarda İtalyan bir gazeteci Ferrante’nin gerçek kimliğini bulduğunu iddia etti. Claudio Gatti Il Sole 24 Ore adlı İtalyan gazetesinde ve New York Reviee of Books’ta bulduklarını paylaştı. Ferrante’nin aslında Roma’da yaşayan bir çevirmen olduğu iddiasıyla birlikte sosyal medyada Gatti’ye tepkiler yağmaya başladı. Gatti’nin bu iddiası Elena Ferrante’nin İtalyan yayıncısı tarafından yalanlandı.

Kaynak: Christopher Hooton, The Independent, 3 Ekim 2016

Dario Fo’ya Veda

Ünlü İtalyan tiyatro yazarı, yönetmeni ve oyuncusu Dario Fo 13 Ekim tarihinde hayatını kaybetti. Doksan yaşında hayata gözlerini yuman yazarın ölümü İtalya’daki yayıncısı Chiarelettere tarafından da doğrulandı.

1997 Nobel Edebiyat Ödülü’nün de sahibi olan yazar, bir kısmını eşi Franca Rame ile birlikte oluşturduğu seksenden fazla oyuna imza attı. Eserleri birçok dile çevrilen yazarın politik oyunları ona edebiyatseverlerin sevgisini kazandırdığı kadar eleştirilerini de getirdi. Yazar en çok 1969 yılında yazdığı ve sürekli güncellediği tek kişilik gösterisi “Mistero Buffo” (Komik Gizem) ile 1970 tarihli “Bir Anarşistin Kaza Sonucu Ödülü” adlı oyunuyla tanınıyordu.

Kaynak: Jonathan Kandell, The New York Times, 13 Ekim 2016

Süper Kahraman Suriyeli Bir Anne

Marvel daha önce de Hitler’le karşı karşıya gelen Kaptan Amerika gibi politik süper kahramanlar yaratmıştı, ancak bu seferki süper kahraman bir ilk, çünkü o oldukça sıradan Suriyeli bir anne. ABC kanalıyla ortaklaşa oluşturdukları projede, bir yıldır abluka altındaki Madaya’da çocuklarıyla hayatta kalmaya çalışan bir kadının hikâyesi anlatılıyor. “Madaya Mom”/Madayalı Anne’nin süper gücü ise insan üstü bir sabır ve annelik içgüdüsü.

İnternetten ücretsiz olarak okunabilen çizgi roman ABC’nin Madaya’da iletişime geçtiği bir kadının gerçek hayat hikâyesinden esinlenerek yaratılmış. Esas Madayalı Anne’nin kimliği güvenlik gerekçesiyle gizlenmiş. Çizgi romanın en çarpıcı yeri ise kuşkusuz annenin uzun süre sonra ilk defa yemek yedikten sonra olanları anlatması. Çizgi romana göre yemek yedikten sonra çocuklar hastalanmış çünkü vücutları yemeği nasıl öğüteceğini unutmuş.

Kaynak: Jack Shepherd, The Independent, 13 Ekim 2016