• TOM ROBBİNS’İN KARNAVALI
    Çağdaş Türk romanında ilk cümle seçkisi yapılırsa Orhan Pamuk’un “Yeni Hayat”ının, “Bir gün bir kitap okudum ve bütün hayatım değişti” cümlesi, artık biraz klişeleşse de, hâlâ birçoğumuzun ilk beşi ar(Devamını oku)
  • DİPNOTLARIN HİKMETİ
    Ağustos ayında, usta çevirmen Ahmet Cemal’le “Niteliksiz Adam” çerçevesinde bir çeviri söyleşisi yaptık. Tahmin edeceğiniz gibi, Ahmet Cemal’in nezaketi, içtenliği ve alçakgönüllülüğü sayesinde çok gü(Devamını oku)
  • DOSTOYEVSKİ’NİN TÜRKİYE’DEN GEÇEN AYAK İZLERİ
    Yeşim Dinçer, “Ecinniler’in Gölgesinde” isimli kitabının önsözünde, “Hiçbir sanatsal yaratı boşlukta üretilmiyor” diyor. Bu cümle iki şekilde yorumlanabilir. İlki, sanatsal yaratının doğduğu toplum ve(Devamını oku)
  • ŞİMDİLİK
    Hiçliğin ortasında iki kimsesiz adam “kimse”yi bekliyor. Herhangi bir kimseyi değil, adı Godot olan kimse’yi bekliyor. Bu kimse’nin bir adının olması, onun var olduğu anlamına gelmiyor. Ama ya eşsiz v(Devamını oku)
  • BİR ROMANIN KAHRAMANI OLMAK
    “Northanger Manastırı”, Jane Austen’in kızkardeşinin iddialarına bakılırsa, 1790’lı yıllarda, yani gotik romanın yükselişe geçtiği önemli bir zaman diliminde yazılmıştı. Halbuki bu eser, ancak Austen’(Devamını oku)
  • KALEMİNDE GÜNEŞ VAR!
    Sevim Ak, günlüklerinde Muş’tan Tekirdağ’a kadar, Türkiye’nin yoksun çocuklarının âdeta kader haritasını çizmiş. Sevgili büyükler, hiç düşündünüz mü? Köylerinde okul bulunmayan çocuklar nerelerde eğ(Devamını oku)
  • BÜTÜN EN FAZLA KAÇ PARÇADIR?
    Hangisi daha fazladır: Bir bütünü oluşturan parçaların toplamı mı yoksa bütünün kendisi mi? Bir ana öyküyü oluşturan on “alt öykü” varsa, üstelik bu alt öykülerin her biri farklı bir yazarın kaleminde(Devamını oku)
Bu sayfa beta aşamasındadır. Anlayışınız için teşekkür ederiz.