• Dünyada Kitap
    Kitap Okuyanlar Daha Uzun Yaşıyor Yale Üniversitesi öğretim üyeleri Avni Bavishi, Martin Slade ve Becca Levy’nin yaptığı araştırma için elli yaşın üstünde 3635 denek üzerinde çalışıldı. Araştırmaya ka(Devamını oku)
  • Pagoda’da Saklı Bir Kalp…
    Bugüne dek çocuklar için yazan, ayrıca birçok çocuk-gençlik romanını Türkçeye kazandıran Zeynep Alpaslan, bu kez yetişkinlere seslenen bir ilk romanla okurun karşısına çıktı. Zeynep Alpaslan ismini, ç(Devamını oku)
  • Grangé’dan Yeni Bir Seri Katil Hikâyesi
    Polisiye severlere müjde: Gerilim polisiye türünün önde gelen temsilcilerinden Fransız yazar Jean-Christophe Grangé’ın 2015 yılında yayımlanan ve çıkar çıkmaz çok satanlar listelerine kurulan romanı “(Devamını oku)
  • Tenten Edebiyat mıdır?
    Çizgi roman dünyasının kıyılarına adım atıp da Tenten’i tanımayanımız yoktur. Hadi kitaplar olmadı çizgi filmlerinden biliriz Belçikalı gözü pek gazeteci Tenten’i. Belçikalı çizer Hergé’nin yarattığı (Devamını oku)
  • Stephen King’i Bile Korkutan Bir Roman
    Hayaletleri ilk önce kim yarattı? Eski inanışlar mı? Yoksa onlar, insanların korkularını ifade ediş biçimlerinden biri, korkunun vücut bulmuş hali mi? Kim bilir belki de onu ilk kez bir delinin hezeya(Devamını oku)
  • “Çalışma”yı Nasıl Kavramsallaştırırdınız?
    “Çalışmak” geçimimizi nasıl sağladığımızdan başlayıp kimliğimizi nasıl inşa ettiğimize kadar uzanan etki alanıyla hem tek tek bireyler olarak hem de bir bütün olarak toplumumuzun varoluşundaki merkezi(Devamını oku)
  • Fawer’den Oz Büyücüsü Uyarlaması
    Adam Fawer ismini tüm dünyaya 2006 yılında yayınlanan ve dünya çapında 18 dile çevrilen “Olasılıksız” ile duyurmuştu. İlk kitabıyla hatırı sayılır bir hayran kitlesi edinen Fawer’in ikinci kitabı “Emp(Devamını oku)
  • Yeni Tatlar Arayanlara...
    Acı, tatlı anılar, hayatın tuzu biberi yaşanmışlıklar, aynı sofradaki lezzetler gibi tadı damağımızda kalan kelimeler... Yemek yemeyi büyük bir keyif haline getiren, sofrasını dostlarla paylaşmayı ve (Devamını oku)
  • Yeniçeri’nin Romanı
    1800’lü yılların başında Osmanlı Batı’da ve Doğu’da topraklarını kaybetmeye başlamış, hızla modernleşen Avrupa karşısında geri düştüğünün farkına varmıştı. Yüzyıllar boyunca Osmanlı’ya hizmet eden Yen(Devamını oku)
  • Bir David Cronenberg Nostaljisi
    Zamanında, 1986 yapımı “Sinek” (The Fly) filminden fazlaca etkilendiğimi hatırlıyorum. Yeniden, yeniden ve yeniden izlemiştim. Nedeni ise net değil kafamda. Belki hikâyenin merkezindeki teleportasyon (Devamını oku)
  • Bütün Bunlar Hayat İşte…
    Kadın kahramanlara karşı derin bir merakım ve inkâr edemeyeceğim bir düşkünlüğüm var. Okurluk yolculuğum boyunca pek çoğuyla kitaplar bittikten sonra da uzun vakitler geçirdim. Bende derin izler bırak(Devamını oku)
  • Muazzez İlmiye: Asırlık Bir Çınar
    Herhangi bir haber kaynağı içerisinde 100 yaşında ya da 100 yaşını aşmış bir insanla ilgili bir haber okuduğumda ya da gördüğümde aklıma gelen hayatın bütün zorluklarına rağmen insanın bu kadar uzun y(Devamını oku)
Sayı: 129 - Eylül 2016

Okuma Gözlüğü


Şairleri Trabzon’un


Öner Ciravoğlu
(onercirav@gmail.com)

Kentleri kent yapan değerlerin başında gelir sanat-edebiyat ürünleri ve de özellikle şiir.

Şairlerin imge dünyasında biçimlenen kent görüntüleri, izlenimler, yaşantılar, acısıyla sızısıyla dile gelir, destanlaşır, ölümsüzleşir. İstanbul, Paris, Viyana, Petersburg böyledir. Elbette benim için de Trabzon…

Şairi verimli bir şehirdir Trabzon. Hele yaz dönemi boyunca yaşlısıyla genciyle hayatta olanlar ve kent dışındakiler de toplaşır sanat meclislerine. Orada şiir iktidarları kurulur yeniden. Dergiler konuşulur yeni sayılarıyla. Biraz da nostalji yapılır. “Yeni Dergi” şöyleydi, “Papirüs” böyleydi, “Yön”de, “Varlık”ta Attilâ İlhan vardı; zehir zemberek yazılar yazardı diye…

Bu yaz da böyle oldu benim için.

“Kıyı” dergisi Trabzon’da Sonhaber Matbaası’nda hazırlanır. Baskı makinesinin gürültüsü alevlendirir eski günleri. Fethi Yılmaz, bir kitabın baskısını hazırlamaktadır tezgâh başında.

Yüzyıllık arkadaş Ahmet Özer, bir yandan sanat yazılarını kitaplaştırır. Şiir dosyalarıyla boğuşur, Attila Aşut’tan, Nuri Aksakal’dan, rahmetli Ömer Güner’den konuşuruz.

Nuri Aksakal, ilk şiir kitabıyla karşımıza çıkar: “Gün Gelir” (Kıyı Yayınları).

 

Ne kadar sevgi varsa öylesine çakılırdı yüreğimize

Gizli bir aşka akardı delice sularımız

Bir şiir gecesinde etimiz budumuz ne ki

Hasan Hüseyin’den şiirler okuduk sokaklar boyu

Ta Kızılırmak’ı taşıdık Trabzon’a

Peki siz de mi oradaydınız Raif Özben, Mustafa Duman

BEN TRABZON’DAYKEN ALTMIŞ YETMİŞ ARASI (s.13)

* * *

Trabzon Sanatevi, eski Vali Konağı’nın yeni sahibidir ve bahçesindeki serinliğe doyum olmaz. Ev sahibi Adnan Taç didinir durur. Heykeltraş ve ressam Hasan Fehmi Hızal ona yardımcı olur.

Bahçede ise sinemacı Aytekin Çakmakçı’ya rastlarsınız. Tiyatrocu Necati Zengin’e Ahmet Celal Ataman ile... Özer abiye, Aykın Özer’e, Ali Mustafa’ya, Tarihçi Veysel Usta’ya da…

Ve şair, çevirmen Kenan Sarıalioğlu’na. Onun “Ermiş” (Halil Cibran) çevirisi muhteşemdir.

Ruhi Türkyılmaz Sanatevi’nde ise Ömer Turan’dır yönetici. O da bir şair. “Üryan ve İsyan” (2008) ile “Kedi Gözü” (2011) ilk verimleri. Üçüncü kitabı yeni çıktı: “Dünyanın İlk Sabahı” (Yitik Ülke Yayınları).

 

yakup’u ben çağırdım edip ağbi

gelince ortaya çilingir sofrası, yeşil zeytin

ve kalp ağrısı. Zamanla geçer dediklerinden

yaralı kurbağaları konuşacağız, İstanbul’u ve seni

sirkeci’den binecek trene

kestaneci halil’den bir kese sıcak cebine (s. 85)

* * *

Evet, tükenmez Trabzonlu şairlerin soluğu. Şiir de tükenmez.

Yeni şiirlere, yeni kitaplara diyelim.

 

Öneriler:
“Düşlerine Tutundum”, Ahmet Özer, 304 s., Panama Yayıncılık, 2016
“Uçtum Rengime Kondum- Arayış Öyküleri”, Nur Arıoğul, 112 s., İnsan Yayınları, 2010
Bir Güz Güneşi Gibi-Yazınsal Tanıklıklar-Portreler-Kimlikler”, Feridun Andaç, 304 s., Dafne Kitap, 2016