• Dünyada Kitap
    Watson’ın Feminist Kitap Kulübü Harry Potter filmleriyle kendini dünyaya sevdiren ve birkaç senedir feminist/aktivist kimliğiyle öne çıkan oyuncu Emma Watson Twitter’dan bir kitap kulübü kurduğunu açı(Devamını oku)
  • Cinlerin ve Enis Batur’un İstanbulu
    Kent savunması, toplumsal belleğin bir parçası olarak mekânlar, ağaçları sökmeye girişen dozerler, dozerlerin önüne kendini siper eden insanlar. İstanbul dediğimde bu kavramlar ve görüntüler hücum edi(Devamını oku)
  • Murakami’nin Hemingway’e Selamı
    Edebiyat dünyasının Nobel Ödülü’nü ne zaman alacağını merakla beklediği, Türkiye’de de hatırı sayılır bir okur kitlesine sahip Japon yazar Haruki Murakami’nin yeni öykü kitabı “Kadınsız Erkekler” Doğa(Devamını oku)
  • Çağın Ana Problemleri Bir Kitapta
    21. yüzyılın ilk çeyreğinde faşizm, ırkçılık, ayrımcılık insanlığın acil gündem maddelerini oluşturmaya başlarken; dünya çapında düşünürlerin bu kavramlar üzerine kaleme aldığı yazıların yer aldığı bi(Devamını oku)
  • Yazar ile Okur Arasında
    Çoğumuz kocaman bir kalabalığın içerisinde hiçbir zaman yetmeyen zamanla yarışarak yaşamaya çalışıyoruz. Bir parça sükûnet için çekildiğimiz köşelerimizde yaşadığımız günü gözden geçirirken birçok şey(Devamını oku)
  • Virgüle Övgü
    “Noktalama işaretlerinden yoksun bir metin yazabilir misin?” diye sordum kendime. Belki sadece nokta kullanarak ya da sadece ünlem işaretiyle. Yahut da sadece ağır başlı bir virgülle, uzunca bir metin(Devamını oku)
  • Epik Bir Arkadaşlık Hikâyesi
    “Napoli Romanları” yayınlandığı her ülkede listeleri altüst ederek son zamanların edebiyat olayı haline geldi. Ülkemizde de geniş bir okur kitlesi yakalayan Elena Ferranti’nin “Benim Olağanüstü Akıllı(Devamını oku)
  • Öğrenmenin Yolları ve Felsefesi
    Hacı Bektaş-ı Veli, “Bilim, gerçeğe giden yolları aydınlatan ışıktır,” der. Bilinmeyeni bilinir kılmak için öğrenmek; bunun için de bilgiyi toplamak, birleştirmek, birbiriyle ilişkilendirmek, farklı b(Devamını oku)
  • Sonsuzluğun Sonu: Sınırsızlığın Başlangıcı
    “Yazmak için önce bir sorun ve o sorunun çözümünü düşünüyorum. Ancak bundan sonra yazmaya başlıyorum; hikâye, ilerledikçe geliştiği için karakterlerin başlarına neler geleceğini, güçlükleri aşmayı nas(Devamını oku)
  • Zihnin Zenginlik Hali: Aylaklık
    Jerome K. Jerome, eskilerin deyişiyle velût bir yazar. Deneme, oyun, öykü, roman, şiir gibi birçok farklı türde kalem oynatmış. Bununla birlikte onu 19. yüzyıldan günümüze taşıyan kitapları, farklı tü(Devamını oku)
  • Okusak da Okumasak da...
    “Eleştirisini yapacağım bir kitabı asla okumam; insan o kadar etkileniyor ki.” Elimdeki kitabın henüz epigraf sayfasındayım ve Oscar Wilde’ın bu cümlesi karşıladı beni. Üstelik elimdeki kitabı, tam da(Devamını oku)

Dünyada Kitap

Zeynep Şehiraltı

Watson’ın Feminist Kitap Kulübü

Harry Potter filmleriyle kendini dünyaya sevdiren ve birkaç senedir feminist/aktivist kimliğiyle öne çıkan oyuncu Emma Watson Twitter’dan bir kitap kulübü kurduğunu açıkladı. BM İyi Niyet Elçisi olan ve kadın haklarıyla ilgili çalışmalarıyla tanınan Watson, kitap kulübünün adını “Our Shared Shelf” (Ortak Rafımız) koydu.

Twitter’daki takipçileri de bu fikre oldukça sıcak baktı. Eski futbolcu Abby Wambach, oyuncu Sophia Bush ve şarkıcı Kate Voegele’nin de katılacağı kitap kulübü oldukça ilgi çekeceğe benziyor. İlk kitap ise Watson’ın isteğiyle Amerikalı feminist yazar Gloria Steinem’ın anılarından oluşan “My Life on the Road” (Yollardaki Hayatım) kitabı oldu.

Kaynak: Sian Cain, The Guardian, 7 Ocak 2016

 

Yeni Elemente Pratchett’ten Bir Ad

Kısa süre önce Uluslararası Temel ve Uygulamalı Kimya Birliği’nden bilim insanlarının keşfettiği elementlerden birine Terry Pratchett’ın “Diskdünya”sındaki “oktarin” adının verilmesi için internette bir kampanya başlatıldı. “Diskdünya” romanlarında sadece büyücülerin ve kedilerin görebildiği oktarin elementinin adının yeni elemente verilmesi için iki günden kısa sürede on iki binin üzerinde imza toplandı. Kimyacı Doktor Kat Day tarafından başlatılan kampanyaya Pratchett’ın asistanı da yazarın twitter hesabından destekte bulundu. Mart ayında hayata veda eden Pratchett, “Diskdünya”nın ilk kitabı “Büyünün Rengi”nde oktarini şöyle anlatıyordu: “Yanında tüm diğer renklerin sadece yüzeysel ve yavan kaldığı, Renklerin Kralı. Bu oktarindi, kralların rengi. Canlı, parlak ve enerjikti ve hayal gücünün bir parçası olduğu tartışılmaz bir gerçekti, çünkü ortaya çıktığı her seferinde maddenin, büyülü zihnin güçlerinin bir hizmetçisinden başka bir şey olmadığını ortaya koyuyordu. Kendi de büyülüydü. Ama Rincewind onun her zaman yeşilimsi bir morluğa sahip olduğunu düşünmüştü.”

Kaynak: Alison Flood, The Guardian, 8 Ocak 2016

 

Downton Abbey’in Yaratıcısından Roman

Bütün dünyada beğeniyle izlenen “Downton Abbey” adlı dönem dizisinin yaratıcısı Julian Fellowes yeni yazdığı romanını tefrikalar halinde yayınlamaya hazırlanıyor. Bir bilgisayar aplikasyonu sayesinde, 20. yüzyıla kadar çoğu romanın yayınlandığı gibi haftalık bölümler halinde yayınlanacak roman, yazı ve sesli kitap formatlarında kullanılabilecek ve abonelik usulüyle ücretlendirilecek.

Eski zamanların roman okuma alışkanlığını yeniden canlandırmayı hedefleyen Fellowes’un “Belgravia” adlı romanı yine bir dönem romanı. 1815 yılında Waterloo Savaşı ile başlayan olan roman 1840’da Londra’da son buluyor. Roman, Downton Abbey’de olduğu gibi üst sınıfın hayatını inceliyor. Tüm romana abonelik on sterlin olacak, bölümleri ayrı ayrı almak isteyenler de on bir bölümün her biri için bir buçuk sterlin ödeyecek.

Kaynak: The Telegraph, 6 Ocak 2015

 

PEN’den Can Dündar’a Ödül

Uluslararası Yazarlar Birliği PEN’in Oxfam Novib Derneği’yle birlikte verdiği ifade özgürlüğü ödüllerinden biri de Can Dündar’ın oldu. Halen hapiste olan Eritleli yazar Emanuel Asrat ve Mısır’dan çıkması yasaklanan yazar Ömer Hazek ödül alan öteki isimler. Ömer Hazek’in ödülü kabul etmek için Lahey’e gitmek üzere yola çıktığı ama havaalanında Mısırlı otoriteler tarafından durdurulduğu ve pasaportuna el konulduğu öğrenildi.

Ödülleri sunan Çinli yazar Jung Chang hapisteki yazarlar için özgürlük isterken, ödülü Can Dündar adına eşi Dilek Dündar aldı. Can Dündar, hapiste kaleme aldığı ve eşi tarafından okunan mektupta, “ifade özgürlüğüne dair bir ödülü hapishanede almanın kara bir komedi gibi olduğunu ama kendisinden önce hapsedilmiş onca yazarın kendisine yoldaşlık ettiğini ve kalemi sayesinde, tutuklu olsa bile Hollanda’da bir ödülü kabul etme şansına eriştiğini” söyledi.

Kaynak: Alison Flood, The Guardian, 15 Ocak 2016

 

“Kavgam” Raflarda

Almanya’da altmış yıldır yasaklı olan Hitler’in “Kavgam” kitabı yeniden raflarda. 1966 sayfa uzunluğunda iki ciltli kitap on kilo ağırlığında ve içinde 3500’den fazla akademik dipnot barındırıyor.

Nazilerin lideri Hit­ler’in otobiyografik ve ırkçılık propagandası yapan kitabı Almanya’da 1945 yılından beri yasaklıydı. İlk baskısı beş bin adet basılan kitap elli beş avrodan satışa sunulacak.

Kitabı basan Münih Üniversitesi Modern Tarih Bölümü profesörü Doktor Christian Hartmann, hedeflerinin kitabın yasak olmasının getirdiği cazibeyi ortadan kaldırmak olduğunu açıkladı. “Niyetimiz Hitler’i kendi kelimeleriyle vurmak” dedi.

Kaynak: Tony Paterson, The Independent, 8 Ocak 2016